Tests iht. den nye ISO16890 standard er i fuld gang

24 January 2017

Det er helt anderledes mål for luftfiltre, der skal gælde fra midten af 2018. Indtil da – vil der i løbet af den 18 måneders overgang, indtil den nuværende EN779:2012 standard udløber, være meget arbejde, der skal gøres. I løbet af 2017 er det Camfils og hele branchens udfordring at lære vores kunder, hvordan det hele hænger sammen.

Det kan ende med, at et godt F7 filter bliver et ISOePM1 filter, mens et mindre godt F7 filter i den samme skala bliver til et ISOePM2,5 filter ud fra den nye klassificering. Begge filtre er i dag i samme filterklasse, men i fremtiden kan de blive klassificerede i forskellige filterklasser.

Det er det, der er positivt ved ISO16890. I dag spørger vi kun efter et filter i for eksempel klasse F7, og vi angiver ikke flere detaljer, så filtreringseffektiviteten kan være meget forskellig alt afhængig af selve filteret. Alt fra 35%, når det handler om en lavere pris på filteret, til omkring 65% effektivitet af partikler i størrelsen 0,4μm, når man tager hensyn til et godt indeklima og menneskers sundhed. Ved den nye ISO-standard får vi direkte information om filtreringseffektiviteten i betegnelsen, f.eks. ISOePM1 60%. En væsentlig forskel, ikke sandt?

Camfil har et fuldt udstyret TechCenter i Trosa, hvor vi udvikler og tester alle typer af luftfiltre, molekylær filtre og filtre til gasturbiner og støvopsamling. Camfil har nu bygget om og tilpasset to EN779-testrigs i Trosa til den nye ISO-standard. Bestræbelserne med at teste filtrene ifølge ISO16890 har været i fuld gang i nogen tid. Der er hundredvis af forskellige typer luftfiltre, der skal testes og måske også tilpasses til den ePM-klasse, som vi ønsker filteret skal have.

For eksempel kan et F7 filter havne imellem to klasser. Så skal vi gennemgå design, konstruktion eller se på blandingen af fibre i filtermaterialet og hjælpe vores leverandører med en opdateret specifikation. Camfil investerede tidligt i et SEM mikroskop (Scanning Electron), hvor vi kan se fiberblandingen i detaljer og selv udvikle vores filtermedier. Det er muligt at købe filtermedie, men det er ikke noget, som vi hos Camfil vælger at gøre. Vi udvikler medier sammen med vores leverandører, så vi kan være unikke på markedet.

Med den nye testmetode går det ikke at klassificere luftfiltre, uden at de gennemgår en ny fuldtest i et laboratorium. Det indebærer, at man skal have sin egen ISO16890-testrig eller købe disse tjenester hos eksterne laboratorier. Vi mener, at alle filterkunder skal stille krav, uanset om du køber filtre fra Camfil eller fra enhver anden leverandør.

Følg os