Sådan håndterer du et filterskifte på den bedste måde

16 August 2017

Efter foråret og sommeren kan det være yderst relevant at skifte filter. Ventilationssystemet har ofte arbejdet på højtryk i løbet af foråret og sommeren på grund af de store mængder støv, pollen, svampesporer, bakterier og små ultrafine partikler, også kaldet PAH’er, som ventilationsfiltret har skullet tage sig af. Efter al sandsynlighed er filteret fuldt af usunde partikler. Sådan håndterer du filterskiftet på en sund og smart måde:

1. Beskyt dig selv
Husk, at en stor del af forureningerne kan frigøres fra filtret, når det fjernes fra ventilationsanlægget. Du skal bruge en ansigtsmaske i mindst klasse FFP2 (ifølge EN149 + A1:2009 eller tilsvarende). Du bør også bære handsker for at undgå, at forureninger kommer i kontakt med eventuelle sår på hænderne. Engangsdragt anbefales også, hvis du ønsker at være på den sikre side.

2. Pak korrekt og stramt
Når du tager et filter ud af et anlæg, kan forureningerne løsrive sig, så du skal hurtigt få pakket filteret i en tæt, genlukkelig papemballage eller en forseglet plasticpose. Når filteret er sikkert pakket ind, kan det uden risiko transporteres gennem bygningen.

3. Transport til genbrugsstationen
Når filteret er brugt, bliver det til affald. I de fleste tilfælde er luftfiltre klassificeret som ikke-farligt affald og skal derfor brændes. Husk, at genbrugs- og forbrændingsanlæg kan have specifikke kriterier for modtagelse af affald (klassificering, størrelse, indhold af metal, etc.). Tal med personalet på din genbrugsstation, hvis du er i tvivl.

4. Installer et nyt filter
Når du installerer det nye filter, skal du huske, at hvis det er et posefilter, så skal poserne være lodret stående. Liggende poser kan blokere sig selv og generere et højere tryktab, og i de værste tilfælde forkorte filterets levetid. Sørg for, at det er tæt hele vejen rundt og mellem filtrene, hvis der er mere end et filter i anlægget. Ved komfortventilation anbefales altid filtre af mindst klasse F7. Med den nye ISO 16890-standard er det ISO ePM1 60%.

Hvis du har spørgsmål til filterskifte, er du selvfølgelig velkommen til at kontakt os!

Læs mere her.

Følg os