Det kan være billigere at købe dyre filtre

27 September 2017

Hvad afgør egentlig omkostningerne ved luftfiltrering? Er det kun selve prisen på ventilationsfilteret? For eksempel fokuseres der ofte på selve produktprisen i indkøbsfasen. Men hvis man ser på ventilationssystemet, hvor ventilationsfiltrenene er installerede, er selve filterprisen relativt lav sammenlignet med for eksempel energiomkostningerne til at drive luften gennem anlægget. I stedet er det ventilatorens energiforbrug, der er det afgørende i omkostningssammenhæng.

Det er vores helbred og velbefindende i forbindelse med den indendørs luftkvalitet, der bør komme i første række i vores valg af ventilationsfiltre. Derefter vælger man det mest energieffektive filter.

Camfil har en beregningsmodel for LCC (livscyklusomkostninger), hvor vi kan indtaste de parametre, der gælder for et ventilationsaggregat og foretage sammenligninger for det bedste produktvalg.

Eksemplet nedenfor er et godt F7 filter iht. den nuværende klassificering med filtreringseffektivitet iht. den nye ISO-standard, ePM1 60%.

Vores lidt dyrere Hi-Flo II XLT7 (energiklasse A+) på 780 kWh/år eller vores lidt billigere Hi-Flo II XLS7 (energiklasse D) på 1860 kWh/år i energiforbrug ved en luftmængde på 3400 m3/h.

Det er en forskel på over 1000 kWh/år og det filter, der er det mest optimale. Derefter er produktets prisforskel til sammenligning marginal og motiverer valget af et mere energieffektivt filter.

Læs mere om LCC og energibesparelser i vores folder Spar Energi og Bevar Indeklimaet.

Følg os