Praktiske råd om filterklasser

24 October 2017

Hos Camfil får vi ofte spørgsmål om, hvilke filterklasser der gælder i forskellige sammenhænge. Det er nogle gange et vanskeligt spørgsmål, som bestemt ikke bliver lettere nu, hvor branchen introducerer en ny filterklassificering.

Der findes i dag en europæisk standard for anbefalinger på dette område: EN16798-3. Den blev for nylig opdateret, men den er stadig baseret på den eksisterende og udgående filterstandard EN779:2012. Her kan man af hensyn til udendørsluftens forureningsgrad justere filtreringseffektiviteten til hvad man ønsker at opnå indendørs.

I den senest reviderede version vises kravet om rensningsgraden i procent og ikke filterklasse baseret på partikelstørrelse 0,4 μm. Fordelen ved det er, at der kan vælges forskellige filtre og filterkombinationer for at opnå det ønskede resultat. Nogle gange kan der være brug for et forfilter, hvis luften er meget forurenet. Men der er også en anbefaling i form af filterklasser som bilag til selve standarden.

Nu vil vi i branchen arbejde på en ny revidering, der henviser til den nye ISO16890-standard. Det vil tage et par år, før den er færdigrevideret, og i mellemtiden har Eurovent Association, Filtergruppe 4B, arbejdet på en anbefaling fra Eurovent. Den er færdig og godkendt og vil blive offentliggjort senere i efteråret. Vores håb er, at det vil være grundlaget for den europæiske norm, når den er klar.

Som en del af anbefalingen fra Eurovent er der en forbindelse mellem den eksisterende filterstandard EN779:2012 og den nye ISO16890, der nogenlunde konverterer filterklasser.

Vi får ofte spørgsmål om hvilken ISO-klasse, der skal vælges i stedet for den filterklasse, der bruges i dag. Den nye filterstandard er baseret på Coarse, PM10, PM2.5 og PM1 grupper med filterklasser som f.eks. ePM1 60%.

Indtil vi kan henvise til en publiceret anbefaling fra Eurovent, kan du se vores egen ISO 160890 converter her.

Følg os