LCC og det gode indeklima

16 May 2018

At trække vejret er essentielt for liv. Det er det allerførste vi gør, når vi bliver født. Det er et instinkt og naturligvis regner vi med, at luften er ren, men vi sætter ikke instinktivt spørgsmålstegn ved kvaliteten af luften, vi indånder.

Mens de nye og strengere krav for at gøre virksomheder mere energieffektive og dermed mindske levetidsomkostningerne (LCC) er steget markant over år, har fokus på konsekvenserne ved en mindre god indendørs luftkvalitet (IAQ) ikke altid været så stor.

Dog har det videnskabelige samfund og de globale medier de seneste år i stigende grad rapporteret om sammenhængen mellem menneskers sundhed og dårlig luftkvalitet. Prisen for dårlig luftkvalitet kan være mellem 7 til 14 mia. euro pr. år for de europæiske virksomheder¹.

Med fokus på energibesparelser er det derfor meget vigtigt at vælge det rigtige filter med hensyntagen til både effektivitet og energiforbrug, da effektive filtre bidrager til et forbedret indendørs luftkvalitet og et sundere indeklima.

Men hvad afgør egentlig omkostningerne ved luftfiltrering? Er det kun selve prisen på ventilationsfilteret? For eksempel fokuseres der ofte på selve produktprisen i indkøbsfasen. Men hvis man ser på ventilationssystemet, hvor ventilationsfiltrene er installerede, er selve filterprisen relativt lav sammenlignet med for eksempel energiomkostningerne til at drive luften gennem anlægget. I stedet er det ventilatorens energiforbrug, der er det afgørende i omkostningssammenhæng.

Hos Camfil stræber vi hele tiden efter at udvikle nye teknologier og metoder, der gør os endnu mere miljøvenlige. Dette har blandt andet resulteret i nye energieffektive højkvalitets posefiltre og HEPA-filtre, Hi-Flo II XLT og Absolute V, samt udvikling af Camfils unikke LCC (livscyklusomkostnings)-program, der beregner livscyklusomkostningerne på luftfiltre.

LCC-programmet er baseret på en lang række reelle målinger af filtre. Dette giver os mulighed for at forudsige filterets tryktab og levetid i en aktuel installation snarere end at bruge teoretiske beregninger som belæg. Efter at have valgt den nødvendige filterklasse kan vi beregne LCC for 1-, 2- eller 3-trins filtrering baseret på enten filterskift efter tid eller efter det endelige tryktab. Programmet kan justeres i forhold til de særlige kendetegn ved din udendørsluft og dine specifikke omkostninger til filtre, arbejdskraft, bortskaffelse, rengøring og energi.

Hos Camfil hjælper vi gerne med at beregne LCC på dine ventilationsfiltre, så den bedste løsning for både pengepungen og indeklimaet kan findes.

¹ Iht. INSEE 2009 data

Følg os