Du kan forbedre indeluften med City-Flo XL, mens vi venter på de nye krav

14 september 2017

Anerkendte professorer og forskere fra rundt om i verden talte om den forurenede luft omkring os ved et IAQ Forum i Trosa, Sverige, i sidste uge. Her blev det tydeligt, at det er de små ultrafine partikler, som er mest skadelige for vores helbred samt forårsager sygdomme.

Professor Lidia Morawska fra Queensland University of Technology i Brisbane og direktør for International Laboratory for Air Quality and Health, WHO collaborating Centre, talte om sin forskning om luftkvalitet og dens indvirkning på menneskers sundhed med særlig fokus på luftbårne partikler.

WHO har langsigtede retningslinjer og grænser for PM2.5 og PM10, men indtil videre ikke noget om PM1 og de ultrafine partikler. Heldigvis har dette nu fuldt fokus, og der arbejdes med WHO for at udvikle grænseniveauer for ultrafine partikler.

Desværre vil det tage nogle år, før man har nok undersøgelser til at sikre dette og for at kunne definere grænseniveauer. Hos Camfil vil vi allerede nu gøre alt hvad vi kan for at forhindre at få den forurenede byluft ind i vores hjem, på vores arbejdspladser, hospitaler, skoler og lokaler, vi opholder os i.

Ventilationen med de installerede ventilationsfiltre skal være et værktøj til at holde så mange som muligt af disse ultrafine partikler ude. Med dagens krav til klasse F7 ventilationsfiltre (ISO ePM1 60% iht. den nye standard ISO 16890) fjerner vi godt halvdelen af disse sundhedsfarlige partikler. Men er det nok?

Førhen havde standarden EN13779:2007 det formål at anbefale filtre til forskellige indendørs omgivelser baseret på mængden af forurenende stoffer udendørs. Denne standard blev revideret i starten af 2017 og hedder nu EN16798-3.

I stedet for den tidligere anbefaling er der nu krav til partikel- og gasfiltrering i de mest forurenede miljøer samt i de indemiljøer, som folk bor i. Det er en skærpelse, men standarden er stadig baseret på filtre, som er klassificerede i henhold til standarden EN779:2012.

For at dække perioden mellem en ny udarbejdelse af EN16798-3 og tilpasning til den nye ISO16890-filterstandard arbejder Eurovent Association på at lave sin egen anbefaling. Den forventes klar i efteråret 2017.

Der er allerede nu relativt enkle måder at opfylde kravene til gasfiltrering på for yderligere at beskytte vores sundhed indendørs. Det kombinerede partikel/gasfilter City-Flo XL er et effektivt udskiftningsfilter til et Hi-Flo II XL partikelfilter.

Filteret er nemt at udskifte, og du får kun marginale forskelle i tryktabet. City-Flo XL har en større effekt på gasformig PAH end et normalt partikelfilter og giver generelt en højere kvalitet af indendørs luft fra tilførselsluften i ventilationssystemet.

Læs mere om City-Flo XL her.

SØG PÅ BLOGGEN

OPDATERINGER FRA BLOGGEN

Følg os