P-mærkning til ISO16890

27 september 2018

P-mærkningen har i over 20 år vist sig at være en vigtig tredjepartsgaranti for filterkvalitet. Mærkningen blev udviklet via et samarbejde mellem branchens førende filterproducenter sammen med SP (nu RISE – Research Institutes of Sweden). I løbet af sommeren er den europæiske testmetode EN779:2012 blevet erstattet af den nye globale standard ISO16890, og dermed er P-mærkningen også blevet tilpasset til den nye standard.

TRE MÅNEDERS LANGTIDSTEST
RISE har base i Borås i Sverige, hvor man har sat en række testrigs op udendørs, så man kan måle filterets effektivitet over længere tid i et rigtigt miljø. P-mærkningens langtidstest er nu ændret til tre måneder, og i løbet af denne tid må filteret ikke undergå kravet til mindste effektivitet – i henhold til ISO16890 – for hver filtergruppe.

I den nye ISO16890-standard klassificeres filtrene i tre grupper, ePM1, ePM2.5 og ePM10, efter en anden partikelfordeling. Det betyder krav til højere effektivitet i forhold til den forrige standard.

ISO16890, KRAV TIL LANGTIDSTEST:
ePM1 – minimumseffektivitet ved afladning, 50% af partikelfraktionen 0,3-1 μm
ePM2.5 – minimumseffektivitet ved afladning, 50% af partikelfraktionen 0,3-2,5 μm
ePM10 – minimumseffektivitet, 50% af partikelfraktionen 0,3-10 μm (afladning kræves ikke)

FORSKELLEN PÅ P-MÆRKNING OG EUROVENT-CERTIFICERING
Mange vil sandsynligvis sidestille P-mærket med Eurovent-certificeringen, men det er to helt forskellige ting. P-mærket certificerer kun de filtertyper, der har gennemgået RISEs langtidstest. Det er et fåtal af artikelgrupper med P-mærkningscertifikatet på RISEs hjemmeside.

Når det gælder Eurovent-certificeringen skal man liste alle sine eksisterende luftfiltre på markedet i grupperne ePM1, ePM2.5 og ePM10. I 2019 bliver det et krav at kunne vise testprotokoller på samtlige filtre før notering. Eurovent Certita udvælger også fire tilfældige filtre hvert år fra den respektive producent, som så gennemgår en ISO16890-test hos et uafhængigt testlaboratorium.

Næste års Eurovent-certificering med ISO16890 vil stille strengere krav til verifikation af tekniske data hos alle filtertyper, så vi går en spændende tid i møde.

Her finder du de produkter som på nuværende tidspunkt er P-mærket for ISO16890.

SØG PÅ BLOGGEN

OPDATERINGER FRA BLOGGEN

TILMELD NU >>

Følg os