Ny energi- og effektivitetsklassificering af luftfiltre pr. 1. januar 2019

06 december 2018

Eurovents energi- og effektivitetsklassificering af luftfiltre til generel ventilation bliver fornyet pr. 1. januar 2019. Vi har som bekendt haft den nye teststandard ISO16890 siden december 2016 parallelt med den gamle EN779:2012 standard (som udgik i juli 2018). Den eksisterende energiklassificering af luftfiltre er stadig baseret på den gamle standard. Men fra årsskiftet lanceres en opdateret version, der netop er baseret på den nuværende ISO16890:2016 teststandard.

Det er altså den nye teststandard, der er årsagen til en revideret energiklassificering af luftfiltre. Forskellen er, at ISO16890 har et andet teststof end EN779 havde, i et forsøg på at være mere tilpasset til ægte udendørs luft. Det betyder, at støvindholdet i luftfilteret øges i mængden af gram, og det ændrer også det gennemsnitlige tryktab, som ligger til grund for beregningen af energiforbrug i kWh/år. Denne beregning udføres i henhold til Eurovent 4/21-2018, som er tilpasset den nye teststandard og allerede offentliggjort.

Ændringen af disse parametre betyder, at vi vil se en lille forskel i energiforbruget i kWh/år i forhold til eksisterende værdier.

Når det kommer til selve energiklassificeringen i klasse A+ til E, er disse grænseværdier for kWh/år også tilpasset ISO16890. Eurovent Certita Certification har også ifølge sine rutiner revideret antallet af luftfiltre på det europæiske marked, som kan være A+ til <1%, A til <5%, B til <15%, C til <30% og de resterende til <59%. Vi har jo de seneste tre år forbedret produkterne for at opnå en højere klassificering. Det betyder, at der vil være luftfiltre, der får en lavere klasse, f.eks. A+ bliver A og A bliver B og så videre. Dette er en naturlig konsekvens af disse rutiner, som også vil blive revideret igen efter 3 år.

Energiklassificeringen A+ til E for de respektive virksomheders produkter bliver ikke offentliggjort før 1. januar 2019. Derimod finder du de nye energiklasser i pressemeddelelsen fra Eurovent Certita Certification.

SØG PÅ BLOGGEN

OPDATERINGER FRA BLOGGEN

TILMELD NU >>

Følg os