Spar ikke de forkerte steder

16 maj 2019

Det hænder, at nogle ejendomsadministratorer overvejer at skifte til et billigere luftfilter eller et filter af lavere filterklasse, end hvad der anbefales. Det er nemt at tro på, at man sparer penge på denne måde, fordi energiforbruget falder til at begynde med. Men det kan hurtigt vise sig, at de partikler, der ikke opfanges i filteret, sidder fast et andet sted. Og pludselig skyder energiforbruget i vejret.

Der sker nemlig det, at støvet, snavset og partiklerne ikke opfanges af det billigere filter med en lavere klasse. I stedet har de fortsat deres rejse mod varmeveksleren og andre komponenter i ventilationen. Her er de over tid akkumuleret til en større mængde støv, som efterhånden dækker hele varmeveksleren. Ejendomsadministratoren opdager det først, når problemet er opstået, og anlægget trækker mere og mere energi.

BEREGNINGSEKSEMPEL FOR OMKOSTNINGER:
Eksempel: Varmevekslerens energibehov (ventilationssystem til ca. 20 lejligheder)

Luftmængde: 2,5 m³/s
Drifttid 12 t/dag. Tilluft 20°C. Fraluft 22°C

Korrekt filterfunktion: Fuld effektivitet 70%

Fejlagtig filterfunktion: Reduceret effektivitet til 60%

Ekstra omkostninger per år:
20.500 kWh x 1,00 DKK
= 20.500 DKK.

HVILKET FILTER SKAL DU VÆLGE?
En grundlæggende regel er at skifte filtre en eller to gange om året afhængigt af ejendommens forhold, og at et ePM1-klassificeret filter (tidligere >F7) er grundlaget for tilluften i omgivelser, hvor mennesker opholder sig. Nogle hævder, at et ePM2.5-klassificeret filter (tidligere M6) er godt nok til tilsvarende formål. Men problemet er, at et ePM2.5 filter har et filtermedie, der ikke filtrerer de små ultrafine partikler i tilstrækkelig grad, og indemiljøet bliver derfor betydeligt ringere.

Med Camfils Hi-Flo II XLT, ePM1 60%, kan du være sikker på, at din varmeveksler forbliver ren.

INTERESSERET I AT LÆRE MERE?
Tilmeld dig et af vores filterkurser! Her gennemgår vi alt, hvad du behøver at vide om ren luft, sundhed og energiforbrug.

Klik her for at se et illustreret eksempel på 50% temperatureffektivitet.

Klik her for et diagram over varmevekslerens energibehov.

SØG PÅ BLOGGEN

OPDATERINGER FRA BLOGGEN

TILMELD NU >>

Følg os